Waar komen de Hoonhouten vandaan?

We hebben twee takken van de Hoonhouten waarvan we vermoeden/hopen dat de stamvaders broers of familie waren.

Van tak 1 is Albert Hoonhout de oudste die we konden vinden en is vermeld dat hij uit Broekhuijsen kwam. Er zijn verschillende Broekhuijsen maar we hebben nog niets gevonden over de familie Hoonhout.

Van tak 2 is Antoon Hoonhout of Hunholt genoemd de oudste die we konden vinden. Bij de Indemniteit (zie  https://nl.wikipedia.org/wiki/Akte_van_indemniteit ) van Alkemade staat vermeld dat Antoon Hunholt uit Twistring kwam.

De plaats onder Bremen in Duitsland heet nu Twistringen bij het zoeken naar deze gemeente kwamen we de site http://wiki-de.genealogy.net/GOV:HOHOLZ_W2832 tegen.  Bij de plaats Twistringen vonden we de wohnplatz Hohnholz.

en dat lijkt toch wel op Hoonhout!

Als je het kaartje via de site op OpenStreetMap goed bekijkt zie je dat de weg naar een aantal gebouwen nog Zum Hohnholz heet!

https://www.openstreetmap.org/search?query=twistringen#map=17/52.84022/8.61076  inzoomen de weg loopt vanaf Köbbinghausen.

Een goed artikel van Erfgoed Leiden en Omstreken over Duitse immigranten in Alkemade https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/vondst-van-de-week/990-vvdw-duitse-immigranten-in-alkemade

Antoon Hunholt later Hoonhout kwam naar Alkemade. Albert Hoonhout woonde in Waverveen.

Antoon geboortejaar is ca 1759 en Albert geboortedatum is 30-12-1748. Ging Antoon zijn oudere broer Albert achterna? Het blijft nog steeds gissen.

 

Er zijn nog twee Honouten die uit Duitsland kwamen Frans Honout kwam in 1795 naar Hazerswoude en kwam ook uit Twistring. Christoffel Honout kwam uit Westering Munsterland in Duitsland trouwde in 14/01/1799 in Nieuwkoop

Tips over de herkomst van de Hoonhouten zijn natuurlijk van harte welkom!!                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                               

Hieronder een oude kaart waar je Alkemade boven Warmont vindt. 

Rond de 6 miljoen migraties waren er uit de Duitse landen van 1600 tot 1900, velen als soldaat, bijna een half miljoen via de VOC, maar de meesten bij de boer  als seizoenarbeiders / Wanderarbeiter / Kiepenkerle / Tüötten / Tödden , dus handelaren in textiel.

Gegevens van de site: https://wgod.nl/

 
   
 

                                                                      

Al